header_image

Eiendomsspar har gjennomført overlevering til Høyskolen Kristiania i Urtegata 9 – Fabrikken

Eiendomsspar har overlevert lokaler til Høyskolen Kristiania

Fredag 4. juni 2021 var den store dagen kommet for overlevering av Høyskolen Kristianias nye flotte undervisningslokaler i «Fabrikken» i Urtegata 9.

Les om hva Høyskolen Kristiania ved Rune Laberg og Pål Nakken mener vi kan forvente oss av det nye kunstneriske kraftsentrum.

En koronavennlig omvisning og befaring i Urtegata 9 ble gjennomført med Eiendomsspar ved Christian Ringnes, Sigurd Stray og Jon Kaasa og Høyskolen Kristiania ved eiendoms- og innkjøpsdirektør Rune Laberg og finans- og økonomidirektør Pål Nakken fredag 4. juni. Det ble gått en grundig gjennomgang av alle etasjene der de fikk se de spennende spesialrommene, samt at de tok et besøk på det grønne taket for å hilse på bikubene. Alle ønsket å holde en koronavennlig avstand – også til biene.

– Jeg likte meg dårlig med bisvermene rundt hodet, det må jeg innrømme. Men utsikten var helt fantastisk og atmosfæren i Urtegata er virkelig flott, sier Rune Laberg med et smil.

Bikuber og blomsterkasser på taket i Urtegata 9
På taket i Urtegata er det «easy to bee happy»

Sertifisering som bærekraftig bygg

Rune Laberg kan kanskje ikke så mye om blomster og bier, men han kan mye om eiendom. Han forklarer at Eiendomsspar har sertifisert bygget BREEAM Very Good, men at det er sannsynlig at bygget kan oppnå BREEAM Excellent ifølge revidert sertifisering, en prestasjon i seg selv om det lykkes i et rehabiliteringsprosjekt som dette, sier Rune Laberg.

BREEAM er verdens eldste og Europas ledende miljøsertifiseringsverktøy for bygninger. Det er Norges eneste metode for sertifisering av bærekraftige bygg og formålet er å motivere til bærekraftig design og bygging gjennom hele byggeprosjektet, fra tidlig fase til overlevert prosjekt.

– Urtegata 9, Fabrikken, er i all hovedsak et eksisterende bygg som er blitt oppgradert og det er kun ca. 10 prosent som er faktisk nybygg. Dette er i tråd med høyskolens bærekraftstrategi og noe vi er spesielt stolte av, sier Rune Laberg.

God stemning på overtagelsen
Stemningen var god på overtagelsen og alle var svært imponerte over de forskjellige spesialrommene

Også Pål Nakken er enig i at bærekraft blir godt ivaretatt på Høyskolen Kristianias nye adresse. Han synes det er veldig gøy å se alt arbeidet som har blitt lagt ned for å oppgradere bygningsmassen.

– Underveis i prosessen har det gamle bygningsmaterialet terrasso blitt tatt vare på og gjenbrukt. På taket vil alle de grønne plantene absorbere regnvann. Det er flere slike detaljer som gjør dette prosjektet helt unikt, forklarer høyskolens prosjektleder Pål Wæraas.

En fenomenal innsats

Urtegata 9 er en stor og viktig overlevering fra Eiendomsspar. På befaringen deltok Niels Erik Ytterbø, Anders Vestre, Christopher Simonsen og Geir Kåre Taklo (alle fra Vedal AS), Jon Kaasa, Sigurd Stray og Christian Ringnes (Eiendomsspar AS), Peter Ihlefeldt (Opak) og høyskolens egen prosjektleder drifts- og sikkerhetssjef Pål Wæraas.

– Vi ønsker å skryte masse av prosjektleder Pål Wæraas. Han har gjort en fenomenal innsats som vi nå ser resultatet av, sier Rune Laberg – som får støtte av Jon Kaasa.

Han forklarer at Urtegata 9 er et spesielt krevende prosjekt fordi dette er et spesialbygg med mange forskjellige typer studioer, egne black boxes, kinoer og andre spesialrom. Rune Laberg beskriver flere omhyggelige planleggingsmøter for å lande hver minste detalj.

Bra for bymiljøet

Pål Wæraas forklarer at han opplever Christian Ringnes som svært engasjert i prosjektet, spesielt fordi Urtegata 9 er en del av en større bydelsutvikling han brenner for. For en kunstelsker som Ringnes er det nok stas å kunne bidra til den kunstneriske utviklingen og studentmiljøet vi ser for oss i Urtegata.

– Det at vi får et så flott skolebygg med flere tusen studenter vil gi denne delen av byen, sammen med Fjerdingen, et veldig fint løft. Vi skal fylle området med ivrige studenter som vil være med på å skape liv og røre, sier Pål Wæraas entusiastisk.

Miljøvennlige el-sparkesykler
Teamet fra Eiendomsspar ankom Urtegata 9 på miljøvennlige el-sparkesykler

Rune Laberg er enig i at Urtegata 9 blir et viktig bidrag til utviklingen av bymiljøet.

– Urtegata kommer til å løfte hele området!

Urtegata er viktig for oss

Rune Laberg forklarer at Urtegata 9 blir det største enkeltstående lokalet høyskolen har. Det består av 17 000 kvadratmeter der høyskolen leier 16 000 av disse. De resterende kvadratmeterne vil bestå av spisested og kaffebar der ansatte og studenter vil finne sitt kantinetilbud. Midlertidig sykkelparkering er satt opp i et nabobygg. I samme kvartal skal Eiendomsspar sette opp et nybygg, men vil påse at det meste av støyende arbeider er unnagjort før skoledriften starter opp. Det er foreløpig usikkert hvem høyskolens nye naboer i gaten blir, noe det er knyttet litt spenning til.

– Det som imponerte meg aller mest på omvisningen var at absolutt alt så fiks ferdig ut. Her var det ingen arbeidere som stod på hodet for å bli ferdige. Her kommer vi altså til et bygg som er ferdig i god tid før fristen, forklarer Pål.

Han beskriver fine fargevalg i duse toner og imponerende spesialrom. Han er ikke i tvil om at Urtegata er særdeles viktig for høyskolen, og spesielt for School of Arts, Design, and Media. Prosjektet er formgitt av arkitektene fra A-lab AS og interiørarkitektene fra Krohnark AS.

– Her samler vi oss fra flere, mindre adresser inn i en stor smeltedigel. Vi skal skape Norges største kunstfaglige miljø i Urtegata 9. Det er ingen tvil om at dette bygget er et stort bidrag til at vi skal nå universitetsambisjonen vår, slår han fast.


Det er lett å være blid når bygget er så fint!

Et kunstnerisk kraftsentrum

Pål forklarer at studentene nok vil få seg en stor overraskelse når de ser de utrolig flotte fasilitetene. Et topp moderne bygg med store, lyse og åpne arealer, en fantastisk utsikt og rom som er spesialtilpasset til driften de trenger, gjør Pål helt overbevist om at det kommer til å bli et stort løft for studentene som har opplevd en trasig koronatid.

– Urtegata blir ekstremt bra for alle studentene våre. Et skikkelig løft, rett og slett.

Rune Laberg er sikker på at også ansatte kommer til å trives i høyskolens nye bygg. Med moderne kontorfasiliteter, god utsikt og nærhet til Fjerdingen mener han at Eiendomsspar bygger et kraftsentrum i Urtegata.

– Dette er stort. Både selve bygget og opplevelsen av å være der var stor, avslutter en svært stolt eiendoms- og innkjøpsdirektør.

Eiendomsspar er stolte over at bygget nå står ferdig og at Høyskolen Kristiania har overtatt bygget. Høyskolen Kristiania skal bruke sommeren til å forberede studentinnrykk i august 2021.