header_image

Urbane takhager

Eiendomsspars leietaker, CGI Norge AS, etablerte i 2019 en Urban Tak Lab i selskapets eiendom i Tordenskiolds gate 8/10.

Urban takhage Tordenskiolds gate 8-10

Tordenskiolds-gate-8-10

Hagen har 13 kasser med jord og planter – en Farmbot med sensorer og overvåkning, samt automatisk vanningsanlegg. Den største utfordringen med urbant landbruk er nettopp vann. Uten tilgang på naturlig grunnvann vil plantene fort visne om man glemmer å vanne. Samtidig blir det stadig viktigere å spare vann, spesielt i urbane områder. Et smart vanningssystem, som både tar vare på plantene og hindrer unødvendig og overflødig bruk av vann, er derfor avgjørende. Farmbot og vanning styres, og overvåkes ved hjelp av et digitalt brukergrensesnitt. Systemet tar hensyn til værvarsel og er koblet til et intelligent fugleskremsel. Samtidig sørger systemet for å holde ubudne gjester på avstand ved bruk av Computer Vision, et system som gjenkjenner fugler og avgir skremselssignaler tilpasset den enkelte art.

Urban takhage Tordenskiolds gate 8-10

Taket i Tordenskiolds gate 8/10 kan by på gulrøtter, rødbeter, reddiker og salat, sådd av Farmbot. I tillegg plantes tomater, sukkererter, grønnkål, squash, aubergine, jordbær, brokkoli, solsikke, roser, bladpersille, basilikum, oregano, gressløk, timian og persille.

Urter og salat fra takhagen nytes av alle leietakere ved besøk på takterrassen. De «store» grønnsakene har de ansatte i CGI Norge AS gleden av, inntil kantinen får tillatelse fra Mattilsynet til å benytte grønnsakene.

Eiendomsspar vil i løpet av 2020 etablere ytterligere to takhager.